Link articol:
Testarea HPV poate ajuta la depistarea cancerului de col uterin
Începând din vara anului trecut Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Mureş a achiziţionat echipamente de ultimă generaţie pentru prelucrarea testelor HPV în cadrul proiectului „Program de prevenţie, depistare precoce şi tratament precoce al cancerului de col uterin”.
Prin acest sistem de ultimă generaţie în testarea HPV, cu rezultate dovedite clinic atât în SUA, cât şi în Europa, Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Târgu Mureş şi centrul universitar Mureş se aliniază celorlalte trei centre universitare – Cluj, Iaşi şi Bucureşti – în care se efectuează screening primar prin testare HPV, metodă de biologie moleculară.
HPV (Human Papilloma Virus) este un virus contagios, responsabil pentru cea mai frecventă infecție transmisă pe cale sexuală și pentru 5% din toate cazurile de cancer la femei și bărbați, la nivel mondial. Există tipuri de HPV care pot provoca probleme de sănătate, precum verucile genitale și mai multe tipuri de cancer atât în rândul femeilor, cât și în rândul bărbaților. Dintre tipurile de HPV considerate „de risc înalt”, 16 și 18 sunt implicate în apariția a 70% dintre cancerele de col uterin și a leziunilor precanceroase.
Am discutat cu Dr. Kovacs Zsolt de la Laboratorul unde se realizează testările HPV din cadrul proiectului implementat de SCJU Târgu-Mureş, despre importanţa acestui tip de testare.
Reporter: De ce este importantă testarea HPV pentru depistarea cancerului de col de uterin?
Dr. Kovacs Zsolt: Testarea HPV pentru depistarea cancerului de col uterin are o importanță majoră, pentru că majoritatea femeilor diagnosticate cu cancer de col uterin prezintă pozitivitate la HPV. Este important să menționăm că această boală oncologică se poate preveni prin vaccinul anti-HPV. Acest lucru înseamnă că vorbim despre un cancer care se poate preveni.
Reporter: Ce presupune această testare, cum se realizează ea?
Dr. Kovacs Zsolt: Testarea HPV presupune o probă luată de la femei, în timpul unei examen ginecologic, care este nedureros. Pe urmă proba respectivă ajunge în laboratorul de biologie moleculară a serviciului de Anatomie Patologică, la SCJU Târgu Mureș, unde după sortarea probelor se determină prezența sau absența tulpinelor HPV cu risc crescut printr-o metodă de hibridizare automatizată.
Reporter: Ce înseamnă platforma de testare automată a HPV?
Dr. Kovacs Zsolt: Platforma respectivă este automatizată în totalitate, ceea ce înseamnă că după o hibridizare inițială, se pun probele în aparatul robotizat, care face determinarea în aproximativ 4 ore.
Reporter: Câte teste au fost realizate până în prezent în cadrul proiectului?
Dr. Kovacs Zsolt: Până în prezent s-a efectuat determinarea a 2463 de teste.
Reporter: Ce concluzie puteți trage până în prezent în urma testărilor realizate?
Dr. Kovacs Zsolt: În urma testării unui număr asa de mare, putem concluziona că aproximativ 10% din pacienții testați prezintă pozitivitate la HPV cu risc crescut. Urmărirea acestor pacienți este foarte importantă în depistarea precoce a cancerului de col uterin, și mai ales salvarea vieților acestor femei. Toată echipa noastră lucrează cu un efort imens, pentru că la sfârșitul zilei vorbim despre cancer, despre viața unei om.
Cu ocazia organizării reţelei de screening a Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Târgu Mureş a fost lansat şi un serviciu special de telefonie rezervat exclusiv participantelor la screening, care vor putea suna la Call-Center, la numărul 0739.727.187.
Femeile beneficiază de consult de specialitate şi le sunt recoltate probe pentru testare Babeş Papanicolau la grupa de vârstă 24-29 de ani şi testarea HPV la grupa de vârstă 30-64 de ani, în vederea depistării leziunilor precursorii ale cancerului de col uterin.
Proiectul „Program de prevenţie, depistare precoce şi tratament precoce al cancerului de col uterin, regiunea Centru” este derulat de Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Târgu Mureş, în parteneriat cu Universitatea de Medicină, Farmacie, Ştiinţe şi Tehnologie „George Emil Palade” din Târgu Mureş.
Sanda VIŢELAR