Link articol:
De ce să particip la screening? Interviu cu prof. dr. Szabó Béla
Prima reţea de screening cu finanţare europeană a fost înfiinţată anul trecut la Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Târgu Mureş, iar rezultatele au început să apară. Nu sunt bune. Un diagnostic grav, apărut în aparentă stare de sănătate, poate schimba sistemul de valori şi priorităţile, atât ale pacientului, cât şi ale familiei. De ce să ajungi într-o astfel de situație când o poți preveni?! Păstrează-ți sănătatea și înscrie-te în program. E gratuit. E pentru tine.
Vă prezentăm un interviu cu prof. dr. Szabó Béla, şef Secţia Clinică Obstetrică Ginecologie a Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Târgu Mureş – coordonator centru de screening, pentru sensibilizarea tuturor în legătură cu cancerul de col uterin și efectele acestuia.
D-le doctor, există un program prin care femeia poate beneficia gratuit de consult de specialitate, testare Babeş Papanicolaou, testare HPV, diagnosticare precoce a leziunilor displazice ale colului uterin, colposcopie, tratament excizional sau ablativ al leziunilor precanceroase ale colului uterin, suport social şi psihologic.
Din nefericire suntem pe primul loc în Europa la incidența cancerului de col uterin la vârste tinere, statistica morbidității cancerului de col uterin arată că nu stăm bine deloc. Aceasta implică mai multe aspecte, de multe ori nu s-a organizat screeningul, mai apoi este problema de adresabilitate din partea populației. Programul a început mai greu, dar a început să funcționeze. Este o metodă nedureroasă, neinvazivă care în proporție de 96% depistează la timp leziunile precanceroase. Grupul țintă sunt femeile între 24-65 de ani. Până la 30 de ani se recoltează numai lamă, testul Babeș Papanicolau așa cum îl cunoaște toată lumea, iar peste 30 de ani se recoltează lamă și în paralel se face testarea Human papilloma virus HPV.
Ce înseamnă test HPV negativ sau pozitiv?
Dacă testul HPV este negativ, riscul de apariție a cancerului de col uterin este foarte scăzut, prin urmare, se recomandă un nou test Papanicolau peste 3 ani
Dacă testul HPV este pozitiv, riscul de apariție a cancerului de col uterin este mare și se recomandă o colposcopie pentru examinarea detaliată a colului uterin. În cazul unor rezultate anormale, medicul va colecta biopsia pentru un examen histopatologic și pe baza rezultatului va sfătui pentru tratamentele necesare, eventual o intervențe chirugicală numită conizația, excizia din colul uterin a unui fragment de țesut în formă de con, se prelucrează la anatomia patologică și pune și diagnisticul, dacă excizia s-a făcut în țesut sănătos înseamnă că a fost și intervenție terapeutică, pentru că, dacă o stare precanceraosă se excizează în totalitate, am obținut vindecarea.
Avem primele rezultate?
Da, zilele acestea am primit deja primele rezultate, 43 de testări pozitive, din care unul este de cancer de col uerin, restul sunt stări precanceroase.
Ce înseamnă stare precanceroasă?
Este doar o chestiune de timp până femeia va dezvolta un cancer. De la o infecție cu HPV până la un cancer de col uterin de obicei trec 7 ani. Ani în care avem timp berechet să descoperim o stare precanceroasă. De aceea, femeilor aflate între 25-65 de ani, le este indicat testul Babeș Papanicolau măcar o dată la 3 ani. Avantajul testului e că nu dă numai două feluri de rezultate, albă sau neagră, cancer sau nu, ci dă și formele intermediare, stări pe care nu le considerăm normale. Tocmai acesta e scopul, screening-ul de col uterin urmărește să determine prezența sau absența celulelor anormale aflate în stadii inițiale, înainte de a se transforma în celule canceroase, maligne. Astfel, țesutul afectat poate fi îndepărtat ușor.
De tratament beneficiază doar femeile asigurate?
Unde avem cazuri pozitive, pacienta se poate adresa unității sanitare de stat unde se face tratamentul, iar cele care nu sunt asigurate, se pot adresa spitalului nostru. Există în acest program un buget care susține finaciar aceste persoane. Este un proiect de sănătate publică.
Ce sfat aveți pentru femeile care mai stau pe gânduri?
Cancerul de col uterin se poate preveni aproape în totalitate. De 80 de ani există o metodă de screening cu o precizie de 90%, testul Babeș Papanicolau, iar de când se face testarea HPV totul merge mult mai repede, și mai este și vaccinul anti HPV. Se pot vaccina atât băieții, cât și fetele, preferabil înaintea începerii vieții sexuale. Australia a vaccinat gratis toată populația de până la 40 de ani și s-a observat că incidența cancerului de col uterin a scăzut mai mult decât au calculat la vremea respectivă epidemiologii.Tocmai am citit că în doi ani de zile va exista un vaccin și împotriva cancerului de sân.
O femeie are șanse de 80% în timpul vieții să contacteze o infecție cu HPV, este adevărat, în proporție de 80% organismul se debarasează de această infecție. Pentru prevenirea cancerului de col uterin în regiunea Centru funcționează în acest moment rețele de screening în județele Alba, Covasna, Harghita, Mureș, Sibiu și Brașov, profitați de această ocazie.
Mulțumim, d-le doctor. Reamintim unitățile sanitare unde femeile se pot testa.
Judeţul Mureş:
– Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Târgu Mureş – CALL CENTER: 0739.727.187;
– Spitalului Municipal Sighişoara – 0770.588.215;
– Spitalul Municipal “Dr. Eugen Nicoară” Reghin – 0372.715.066/ 0735.804.066
– Spitalului Orăşenesc „Dr. Valer Russu” Luduş – 0725.929.511
– Cabinet Obstetrică-Ginecologie Dr. Vlasa Ionuţ, Deda – 0750.826.649
Judeţul Sibiu:
– Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Sibiu – 0269/215050, int. 334;
Judeţul Harghita:
– Spitalul Judeţean de Urgenţă Miercurea Ciuc – 0746.119.570/0758.117.664;
– Spitalul Municipal Topliţa – 0786.446.110;
– Spitalul Municipal Odorheiu Secuiesc – 0723.111.359;
– Spitalul Municipal Gheorgheni – 0266.364.008;
Judeţul Braşov:
– Spitalul Judeţean de Urgenţă Braşov – 0724.248.970.
Judeţul Covasna:
– Spitalul de Recuperare Cardiovasculară “Dr. Benedek Geza” Covasna – 0267.340.008
– Spital Întorsura Buzăului – 0746.493.754
– Spitalul Municipal Târgu Secuiesc – 0744.430.379/0766.701.029
– Spitalul Judeţean de Urgenţă „Dr. Fogolyan Kristof” – 0367.730.042/0773.322.633, online pe site-ul spitalului: www.spitfog.ro/programari-online.