Conferinţa de diseminare a rezultatelor proiectului
„Program de prevenție, depistare precoce și tratament precoce al cancerului de col uterin regiunea Centru”
Miercuri, 20 decembrie 2023, începând cu ora 11.00, la Studium HUB Târgu Mureş, s-a desfăşurat conferinţa de încheiere a proiectului „Program de prevenție, depistare precoce și tratament precoce al cancerului de col uterin regiunea Centru”, derulat în perioada 02.11.2021 – 29.12.2023.
Obiectivul acestui proiect a fost creșterea numărului de persoane care beneficiază de programe de sănătate de prevenție, depistare precoce (screening), diagnostic și tratament pentru principalele patologii, în contextual extrem de îngrijorător al incidenței crescute a cancerului de col uterin din România.
Proiectul este cofinanțat prin Fondul Social European, Programul Operațional Capital Uman 2014-2020, Axa prioritară 4: Incluziunea socială şi combaterea sărăciei, Prioritatea de investiții 9.iv: Creșterea accesului la servicii accesibile, durabile și de înaltă calitate, inclusiv asistență medicală și servicii sociale de interes general.
Dintre rezultatele pozitive obţinute în cadrul proiectului menţionăm: deplasarea caravanei de screening în peste 350 de localităţi rurale din regiunea Centru, testarea a peste 18.000 de femei din grupul ţintă, dintre care aproximativ 10% au fost cazuri positive, înfiinţarea laboratorului HPV şi a centrului de screening.
Conferinţa a debutat cu un scurt moment artistic – interpretare de colinde – susţinut de îndrăgita artistă de muzică populară doamna Leontina Pop, care a susţinut public acest proiect încă de la început şi a îndemnat femeile să renunţe pentru câteva minute la tot ceea ce au de făcut şi să meargă la testare, în speranţa că astfel poate fi evitată o dramă.
După sesiunea introductivă susţinută de doamna Conf. Dr. Szekely Edit, director medical al Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Târgu Mureş, au urmat prezentări susţinute de Prof. Dr. Szabo Bela, Şef lucrări Dr Cosmina Uzun, managerul proiectului, care a vorbit despre obiectivele şi indicatorii acestui proiect, Şef lucrări Dr. Kovacs Zsolt, care a vorbit despre metodologia de screening primar HPV prin utilizarea uniformă centralizată regional a testărilor HPV prin metoda HC2, doamna Pantea Voichiţa, coordinator judeţean Braşov, Dr. Finta Hajnal, coordonator judeţean Covasna, Alin Oţel, expert implementare judeţul Alba, care au vorbit despre caravana de screening în judeţele pe care le reprezintă.
Mulţumim membrilor echipei de management al proiectului şi tuturor femeilor din grupul ţintă care au participat la screening, atât la caravană, cât şi la centrele de recoltare!
Manager Proiect
Şef Lucrări Dr. Cosmina Cristina UZUN
Mariana MOLDOVAN-NEGOIŢĂ
Expert IEC
Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Târgu Mureș
Str. Gh. Marinescu, nr. 50, Târgu Mureș, 540136
Telefon: +40-265-21 21 11 / Fax:+40-265-21 57 68