Sari la conținut

Comunicat de presa – Caravana Coresi Brasov 10.04.23

79 de femei s-au prezentat sâmbătă, 8 aprilie, la caravana de screening a cancerului de col uterin, la Coresi Shopping Resort

Caravana mobilă pentru screeningul cancerului de col uterin a fost prezentă Sămbătă, 8 Aprilie 2023, în parcarea Coresi Shopping Resort Braşov, 79 de femei prezentându-se la caravană pentru testare gratuită Babeş-Papanicolaou şi HPV.

“Aş vrea să felicit doamnele şi domnisoarele care au decis să se prezinte la caravana de screening, desfăşurată sâmbătă la Braşov. Este foarte important ca fiecare femeie să fie informată despre cancerul de col uterin, despre metodele de prevenire, despre importanţa testării. Acesta este scopul caravanei mobile, de a oferi tuturor femeilor acces la consult şi testare gratuită, de a forma deprinderi, de a schimba atitudini şi de a demonta mituri”, a declarat Şef Lucrări Dr. Cosmina UZUN, manager proiect.

De asemenea, cu ocazia Zilei Mondiale a Sănătăţii, 7 Aprilie 2023, a cărei temă a fost “Sănătate pentru toţi”, REȚEAUA DE SCREENING A SPITALULUI CLINIC JUDEȚEAN echipa proiectului „Program de prevenție, depistare precoce și tratament precoce al cancerului de col uterin, regiunea Centru”, derulat de Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Târgu Mureş, în parteneriat cu Universitatea de Medicină, Farmacie, Științe și Tehnologie „George Emil Palade” din Târgu Mureș, a organizat în Braşov conferinţa de promovare a proiectului privind depistarea precoce a cancerului de col uterin.

Evenimentul a reunit atât reprezentanţi ai Ministerului Sănătăţii, cât şi reprezentanţi ai autorităţilor publice locale din judeţul Braşov, fiind abordate teme referitoare la importanţa implementării programelor organizate de screening de cancer de col uterin în regiunea Centru.

Acţiunile prilejuite de Ziua Mondială a Sănătăţii s-au organizat la nivelul tuturor judeţelor din regiunea Centru, prin mobilizarea femeilor spre centrele de screening, iar caravana de screening s-a deplasat în judeţele Alba şi Braşov.

Obiectivul este reducerea numărului de decese care pot fi prevenite în fiecare an prin creşterea nivelului de conştientizare şi de informare cu privire la această afecţiune

Cancerul de col uterin se dezvoltă în colul uterin al femeii. Spre deosebire de multe alte tipuri de cancer, care afectează în primul rând persoanele în vârstă, aproape jumătate din cazurile de cancer de col uterin apar între 35 și 55 de ani, când multe femei sunt implicate activ în cariera lor și în îngrijirea familiilor lor.

În Braşov, accesul femeilor la servicii medicale de screening, respectiv testare gratuită Babeş Papanicolaou şi HPV, se realizează în cadrul centrului de recoltare organizat la nivelul Spitalului Judeţean de Urgenţă Braşov – Cabinetul de Planning Familial (Policlinica Tractorul, Str. Olteţ nr. 2, Parter) (Lu-Mie: 08.00-13.00, Marţi – Joi – Vin: 14.00-17.00) telefon 0724.248.970.

Descoperit la timp, cancerul de col uterin poate fi tratat şi vindecat cu succes, ceea ce face testarea Babeş Papanicolaou şi HPV cu atât mai importante pentru sănătatea femeilor.

Toate activităţile se desfăşoară în cadrul proiectului „Program de prevenție, depistare precoce și tratament precoce al cancerului de col uterin, regiunea Centru” (cod SMIS 138603) derulat de Spitalul Clinic Județean de Urgență Târgu Mureș în calitate de beneficiar, în parteneriat cu Universitatea de Medicină, Farmacie, Științe și Tehnologie „George Emil Palade” din Târgu Mureș.

Şef Lucrări Dr. Cosmina Cristina UZUN

Manager Proiect

Mariana MOLDOVAN-NEGOIŢĂ

Expert IEC

Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Târgu Mureș

Str. Gh. Marinescu, nr. 50, Târgu Mureș, 540136

Telefon: +40-265-21 21 11 / Fax:+40-265-21 57 68

www.spitalmures.ro

Share:

Alte Anunturi