Link articol:
Poți să previi cancerul de col uterin. Interviu cu dr. Caius Dumitrescu
Vă prezentăm un interviu care vrea să vă sensibilizeze și să înțelegeți cât de important este să mergeți din timp la medic, să nu amânați controlul, cu atât mai mult cu cât, anual, peste 1.800 de femei mor în România ca urmare a cancerului de col uterin și aproape 3.400 sunt diagnosticate cu această boală. Da, testările sunt costisitoare la cabinetele medicale. Dar știați că există posibilitatea să le faceți gratuit?
Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Târgu Mureş derulează un program cu finanţare europeană nerambursabilă, prin care oferă șansa de testare gratuită Babeş-Papanicolaou şi HPV tuturor femeilor din regiunea Centru, prin 9 rețele de screening. Câte femei s-au încris în program în municipiul Odorheiu Secuiesc și care e importanța prevenției, aflăm într-un scurt interviu cu dr. Caius Dumitrescu, medic primar la Spitalul Municipal Odorheiu Secuiesc.
D-le doctor, când ar trebui să începem investigațiile pentru depistarea timpurie a cancerului de col uterin?
Screeningul pentru cancer de col uterin se începe la un an de la primul contact sexual, pentru că Papilomavirusul uman (HPV) se transmite pe cale sexuală, cauza principală a cancerului de col uterin. Avem screening citologic, examen Babeș Papanicolau, în care se caută celulele canceroase sau screening de detectare HPV, destul de costisitor de altfel, dar acum femeile au șansa să le facă gratuit. Screeningul pentru cancerul de col uterin nu este, de fapt, un test pentru depistarea cancerului. Este o metodă de prevenire a cancerului prin depistarea și tratarea anomaliilor în stadiu incipient care, netratate, pot evolua către cancer de col uterin.
De ce credeți că nu merg femeile la testare?
Pentru că nu sunt obligate. Dacă ar primi o hârtie de la CAS că anul acesta trebuie să se prezinte la o anumită dată la control și dacă nu se prezintă vor pierde calitatea de asigurat, situația ar fi alta. Screeningul presupune o continuitate a procesului, încercăm să adunăm cât mai multe femei să profite, dacă pot spune așa, de acest proiect. În Europa există tendința să se facă la 3 sau 5 ani, din motive economice, nu raționamente medicale. La noi nu sunt asigurări de sănătate care te obligă să faci anumite analize.
Care e simptomatologia cancerului de col uterin?
Cancerul de col uterin este frecvent asimptomatic sau simptomele pot să apară când boala este într-un stadiu avansat. Ca urmare este important să te testezi, chiar dacă eşti asimptomatică. Sau simptomele pot fi minore, nesemnificative, sângerarea între menstruații, de exemplu, sau la contactul sexual, care pot fi cauzate și de altceva, nu neapărat cancerul de col uterin.
Cum ne putem feri de HPV?
Folosirea prezervativului, în primul rând. În plus, consultul ginecologic și investigații anuale trebuie să facă parte din rutina de îngrijire a unei femei
Se poate transmite genetic?
Nu. E vorba de contactul sexual, infecția cu HPV, majoritatea persoanelor infectate cu HPV îl transmit, fără să știe, partenerului lor sexual, deoarece nu cunosc faptul că au deja acest virus. Există și alte ideologii, dar în procent foarte mic, sunt cancere de col uterin în care nu se pune în evidență HPV.
Există posibilitatea să nu fie depistat HPV?
Da, este o metodă infailibilă, are un procent de sensibilitate, metoda în sine nu e 100%.
Câte femei din Odorheiu Secuiesc s-au înscris în program și au fost testate?
Peste 600 de femei, începând din luna ianuarie, anul acesta. Riscul de cancer de col uterin invaziv este redus cu până la 90 % la femeile care participă în mod regulat la programe organizate care utilizează unul dintre cele două teste de screening recomandate.
Cum s-ar putea promova mai mult acest program?
În primul rând prin medicii de familie. Medicul de familie este primul contact al pacientului cu sistemul de sănătate, în special cu femeile mai în vârstă, care nu stau foarte mult pe rețele de socializare, așa cum stau cei mai tineri și află mai multe informații. Discuțiile despre prevenție cu pacientele sunt foarte importante, să li se spună că este un program gratuit, nu durează mult, se poate recolta de oriunde, în spital sau ambulator, rezultatul teoretic vine în 3 luni, există Call Center care înștiințează telefonic, este o șansă.
Riscul de cancer de col uterin crește în anumite condiții?
Da. Sunt mai expuse riscului de infectare femeile cu debut timpuriu al vieții sexuale, cele active sexual cu mai mulți parteneri, fie concomitent, fie în diferite perioade ale vieții, se poate întâmpla încă de la primul contact sexual, să știți, chiar dacă are 15 ani sau 16 ani. Femeia poate fi purtătoare HPV toată viața, bărbatul la fel.
Bărbații sunt feriți în această situație?
Se descriu cancere și la bărbați, dar foarte sporadic, în rate mult mai mici, rectale, de exemplu, la homosexuali. Infecția cu HPV poate fi asociată și cu dezvoltarea altor cancere ale organelor genitale masculine sau feminine, de penis, de vagin sau vulvă, cancere de anus, dar și ale regiunii orofaringeale, cancere ale gurii.
Vedeți câte un om care tușește, face febră și îi apare un herpes pe gură, este un purtător de virus Herpes Simplex. Așa și alții pot fi purtători de HPV. Anumite tipuri de HPV determină apariția de condiloame, respectiv negi, veruci, iar altele determină apariția de leziuni precanceroase, care pot evolua în cancer. Dar, dacă sunt purtător de HPV asta nu înseamnă că neapărat fac cancer.
De ce este important vaccinul anti HPV?
Vaccinarea împotriva HPV protejează împotriva principalelor nouă tulpini ale virusului, tulpinile cu risc oncogen cel mai mare, adică riscul de a produce cancer, cel mai mare. Vaccinarea se face în scop profilactic, adică este folosit în prevenirea infecției, nu vindecă cancerul de col uterin, nu poate vindeca o infecție cu HPV deja apărută. Recomandarea este ca vaccinarea să fie făcută înainte de începerea vieții sexuale și de expunerea Ia HPV, pentru un răspuns imun optim, chiar și de la 9 ani la fete.
O concluzie de final?!
Testele regulate de screening Babeș-Papanicolau pot ajuta la diagnosticarea precoce a problemelor de sănătate legate de infecția cu papilomavirusul uman. Depistarea precoce a acestei infecții cu HPV poate îmbunătăți prognosticul și poate crește șansele de supraviețuire. Profitați de acest program prin care le puteți face gratuit!
Amalia VASILESCU