Sari la conținut

Comunicat de Presă Toplița

Invităm femeile din Topliţa să participe la testare gratuită Babeş Papanicolaou şi HPV

Caravana mobilă pentru screeningul cancerului de col uterin va fi prezentă în perioada 16-17 ianuarie în judeţul Harghita, în localitatea Topliţa.

Invităm femeile din grupul ţintă 24-64 de ani să participe la screeningul cancerului de col uterin, prin testare gratuită Babeş-Papanicolaou şi HPV, program dedicat promovarii prevenirii şi depistării precoce a cancerului de col uterin.

Programul caravanei în perioada 16 – 17 ianuarie 2023 este următorul:

  • Topliţa – 16.01.2023 – începând cu ora 10.00 (str. Târgului);

  • Topliţa – 17.01.2023 – începând cu ora 10.00 (str. Târgului);

Femeile care se prezintă la caravană pentru testare sunt rugate să aibă la ele cartea de identitate.

“Cancerul de col uterin afectează tot mai multe femei cu vârsta între 35 și 55 de ani, când acestea sunt implicate activ în cariera lor și în îngrijirea familiilor lor. Prin screening, însă, se pot detecta anomaliile precoce care, dacă sunt tratate corect şi la timp, pot fi vindecate. Cu alte cuvinte, 9 din 10 cancere invazive pot fi prevenite prin screening.

Ianuarie este luna de conștientizare a cancerului de col uterin. Fiecare femeie trebuie să conştientizeze un lucru extrem de important – Cancerul de col uterin este un dușman ce poate fi învins.  Prin urmare, testaţi-vă pentru a rămâne sănătoase!”, a declarat Dr. Cosmina UZUN, manager proiect.

Reamintim, de asemenea, că Spitalului Municipal Topliţa a devenit centru de recoltare Babeş-Papanicolaou şi HPV, iar femeile se pot programa penntru recoltare de luni până vineri intervalul orar 10.30-13.00, la numărul de telefon 0786.446.110.

Acordarea serviciilor medicale de screening – recoltare test Babeș-Papanicolaou (prin citologia cervicală clasică și prin citologie lichidă) și testarea HPV în regim ambulatoriu, se realizează în Secţia de Obstetrică-Ginecologie, et. 3 (str. Victor Babeş nr. 3) (Luni-Vineri, 10.30-13.00).

Activităţile se desfăşoară în cadrul proiectului „Program de prevenție, depistare precoce și tratament precoce al cancerului de col uterin, regiunea Centru” (cod SMIS 138603) derulat de Spitalul Clinic Județean de Urgență Târgu Mureș în calitate de beneficiar, în parteneriat cu Universitatea de Medicină, Farmacie, Științe și Tehnologie „George Emil Palade” din Târgu Mureș.

Proiectul Program de prevenție, depistare precoce și tratament precoce al cancerului de col uterin, regiunea Centru are ca obiectiv creșterea accesului la servicii accesibile, durabile și de înaltă calitate, inclusiv asistență medicală și servicii sociale de interes general, prin organizarea de programe de sănătate si servicii orientate către prevenție, depistare precoce (screening) diagnostic și tratament precoce al cancerului de col uterin pentru 170.200 de femei din regiunea Centru, dintre care minim 50% aparțin grupurilor vulnerabile.

Manager Proiect

Şef Lucrări Dr. Cosmina Cristina UZUN

Mariana MOLDOVAN-NEGOIŢĂ

Expert IEC

Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Târgu Mureș

Str. Gh. Marinescu, nr. 50, Târgu Mureș, 540136

Telefon: +40-265-21 21 11 / Fax:0265-21 57 68

www.spitalmures.ro

Share:

Alte Anunturi