Sari la conținut

Caravana mobilă pentru screeningul cancerul de col uterin, la Shopping City

Caravana mobilă de screening pentru screeningul cancerului de col uterin va fi prezentă în perioada 4 – 6 februarie 2022 în parcarea celui mai mare centru comercial din Târgu Mureş, Shopping City Târgu Mureş.

Femeile din grupul ţintă 24-29 de ani sunt invitate să participe la screeningul cancerului de col uterin, prin testare gratuită Babeş-Papanicolaou, program  dedicat promovarii prevenţiei şi depistării precoce a cancerului de col uterin.

Caravana mobilă de screening pentru cancerul de col uterin va fi prezentă în parcarea Shopping City Târgu Mureş, în următorul interval orar:

Vineri, 4 februarie 2022, intervalul orar 15.00-18.00;

Sâmbătă, 5 februarie 2022, intervalul orar 12.00-16.00;

Duminică 6 februarie 2022, intervalul orar 12.00-16.00.

În cadrul acestei acţiuni, femeile cu vârsta între 24 şi 29 de ani vor beneficia de consult de specialitate şi le vor fi recoltate probe pentru testare Babeş Papanicolau, în vederea depistării leziunilor precursorii ale cancerului de col uterin. De asemenea, tot în cadrul acestor evenimente vor avea loc acţiuni de informare-educare-conştientizare cu scopul de a atrage atenţia autorităţilor publice asupra importanţei derulării unui screening de col uterin la nivel regiunii Centru, de a creşte numărul femeilor care se duc regulat la controale medicale şi care conştientizează importanţa depistării precoce a cancerului, precum şi de a influenţa percepţiile şi atitudinea societăţii pentru a schimba obiceiurile şi comportamentele membrilor săi.

Acţiunile marchează data de 4 februarie – Ziua Mondială de Luptă Împotriva Cancerului cu scopul de implica un număr cât mai mare de persoane care să vorbească despre cancerul de col uterin. Obiectivul este reducerea numărului de decese care pot fi prevenite în fiecare an prin creşterea nivelului de conştientizare şi de informare cu privire la această afecţiune.

Activităţile se desfăşoară în cadrul proiectului „Program de prevenție, depistare precoce și tratament precoce al cancerului de col uterin, regiunea Centru”(cod SMIS 138603) derulat de Spitalul Clinic Județean de Urgență Târgu Mureș în calitate de beneficiar, în parteneriat cu Universitatea de Medicină, Farmacie, Științe și Tehnologie „George Emil Palade” din Târgu Mureș.

“Dorim să atragem atenția asupra cancerului, în special a cancerului de col uterin, a importanţei prevenirii, diagnosticului și tratamentului său și apreciem implicarea organizațiilor, comunităților și a tuturor persoanelor, în reducerea impactului global al acestei boli. In tara noastra mii de femei tinere active in familie si in societate se imbolnavesc de cancer de col uterin, unul din cancerele prevenibile, care a fost eradicat in multe tari din lume. Vaccinarea anti-HPV protejeaza tinerele dar dupa varsta de 25 de ani este esentiala testarea periodica pentru mentinerea sanatatii. Prin acest proiect aducem tinerelor informatii despre  prevenirea acestui cancer, despre modalitatile de testare actuale, despre testul Babes-Papanicolaou si oferim gratuitatea tuturor serviciilor medicale de screening’’, a declarat Dr. Cosmina UZUN, managerul proiectului.

“Fiecare al patrulea deces în România este al unei persoane care a murit de cancer, astfel prevenția primară rămâne dezideratul major în a limita incidenţa cancerului prin depistarea precoce a factorilor de risc și controlul cauzelor. În România, cancerul de col uterin este pe locul trei ca pondere din totalul cazurilor noi de cancer și pe locul doi ca și rată de mortalitate. Multe dintre aceste cazuri pot fi prevenite prin vaccinare anti HPV și prin screening-ul și tratarea leziunilor precanceroase depistate la timp“, a declarat Dr. Septimiu VOIDĂZAN, partener în cadrul proiectului.

Proiectul „Program de prevenție, depistare precoce și tratament precoce al cancerului de col uterin, regiunea Centru” are ca obiectiv creșterea accesului la servicii accesibile, durabile și de înaltă calitate, inclusiv asistență medicală și servicii sociale de interes general, prin organizarea de programe de sănătate si servicii orientate către prevenție, depistare precoce (screening) diagnostic și tratament precoce al cancerului de col uterin pentru 170.200 de femei din regiunea Centru, dintre care minim 50% aparțin grupurilor vulnerabile.

Share:

Alte Anunturi