Sari la conținut

Caravana de screening a fost lansată astăzi în judeţul Covasna 26.07.2022

Echipa proiectului „Program de prevenție, depistare precoce și tratament precoce al cancerului de col uterin, regiunea Centru”, derulat de Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Târgu Mureş, în parteneriat cu Universitatea de Medicină, Farmacie, Științe și Tehnologie „George Emil Palade” din Târgu Mureș, a lansat astăzi, 26 iulie 2022, în Piaţa Centrală din Sfântul Gheorge, Caravana de screening pentru cancerul de col uterin în judeţul Covasna.

Evenimentul a reunit reprezentanţii autorităţilor locale din judeţul Covasna, respectiv dr. RÁDULY István, prefectul judeţului Covasna, JAKAB István-Barna, vicepreşedintele Consiliului Judeţean, VARGHA Fruzsina, Viceprimar, Primăria Sf. Gheorghe, ÁGOSTON László, Director executiv DSP Covasna, dr. OPRIS Zsolt, Preşedinte Colegiul Medicilor Covasna, SZABÓ Péter, Preşedinte Colegiul Farmaciştilor Covasna, TIFREA BEDŐ Zselyke, Vicepreşedinte Ordinul Asistenilor Medicali Generalisti, Moaselor-filiala Covasna, dr. Lucia SERES, Preşedinte Asociaţia Medicilor de Medicină Generală-Covasna, jr. ANDRÁS NAGY Róbert, Manager Spitalul Judeţean de Urgenţă Sf. Gheorghe, dr. ANDRÁS Pál, Şef Secţie Obstetrică Ginecologie Spitalul Judeţean de Urgenţă Sf. Gheorghe, dr. Octavian STAN, Sef Şecţie Anatomie-patologică Spitalul Judeţean de Urgenţă Sf. Gheorghe, dr. Nicuşor BIGIU, medic specialist obstetrică-ginecologie, Spitalul Orăşenesc Covasna, dr. PARA János, Cabinet de Medicină de familie Ilieni, medic de familie Ilieni, Dobolii de Jos, Sâncraiu, FODOR Imre, Primar Ilieni, ILLYÉS Botond, Primar Ghelinta, Dr. DARAGUS Attila, Primar Turia, precum şi coordonatorul judeţean al proiectului Şef Lucrări Dr. Finta Hajnal.

Stimate doamne şi domnișoare din județul Covasna!

Sănătatea este averea noastră cea mai importantă. Trebuie să avem grijă de ea, ca să ne putem bucura de viața noastră în fiecare zi. Dacă nu avem sănătate, nu avem nimic, spune un proverb pupular.

Vă invit cu drag să participați la screeningul pentru prevenirea, depistarea și, dacă va fi cazul, și la tratamentul precoce al cancerului de col uterin.

Vă invit să fiți responsabile, să participați la testare, ca să puteți să vă bucuraţi fără griji de siguranța fizică și psihică şi pentru a avea o stare bună de sănătate.

Noi, specialiștii din domeniul sanitar, vă informăm despre un stil de viață sănătos, despre posibilitățile de prevenție. Prin acest proiect dorim să atragem atenția dvs. asupra importanței screeningului cancerului de col uterin, dorim să conștientizați importanța depistării precoce a eventualelor leziuni. Cu toții dorim să aveți rezultate negative la testarea Babeș-Papanicolau, însă avem soluții și pentru eventualele leziuni, pe care, dacă le depistăm și tratăm din timp, aveți șansa de a vă vindeca 100 %.

Prin testarea regulată puteți să preveniți cancerul de col uterin, pentru a nu deveni paciente, ci să rămâneți domnișoare, doamne, mame, soții sănătoase, fericite, fără grija bolii.

Începând de azi, marți, 26.07.2022, caravana mobilă pentru screeningul cancerului de col uterin va fi prezentă în județul Covasna, vine la Dvs., chiar la poartă, doar trebuie să vă prezentați. De restul ne ocupăm noi. Vă așteptăm cu drag!, a declarat Şef Lucrări Dr. Finta Hajnal, coordonator judeţean, medic specialist Sănătate Publică și Management Sanitar.

Astfel, marți, 26.07.2022, am lansat Caravana în Piața din Centrul municipiului Sfântu Gheorghe, după care ne deplasăm în localitățile: Ilieni, Dobolii de Jos și Sâncraiu.

Miercuri, 27.07.2022, caravana va fi în localitatea Ghelința, Harale și Hilib, iar joi, 28.07.2022, în localitatea Turia. Puteți să vă înscrieți la medicii de familie din aceste localități.

Invităm femeile din grupul ţintă 24-29 de ani să participe la screeningul cancerului de col uterin, prin testare gratuită Babeş-Papanicolaou, program dedicat promovarii prevenirii şi depistării precoce a cancerului de col uterin.

În cadrul acestei acţiuni, femeile cu vârsta între 24 şi 29 de ani vor beneficia de consult de specialitate şi le vor fi recoltate probe pentru testare Babeş Papanicolau, în vederea depistării leziunilor precursorii ale cancerului de col uterin.

Programul caravanei în perioada 26-28 iulie 2022 este următorul:

26.07.2022

  • Ilieni – începând cu ora 14.00;

  • Dobolii de jos – începând cu ora 17.00;

  • Sâncraiu – începând cu ora 18.00.

27.07.2022

  • Ghelinţa – începând cu ora 10.00;

  • Harale – începând cu ora 16.00;

  • Hilib – începând cu ora 18.00;

28.07.2022

  • Turia – începând cu ora 10.00.

De asemenea, tot în cadrul acestor evenimente vor avea loc acţiuni de informare-educare-conştientizare, pentru toate femeile din grupul ţintă 24-64 de ani, cu scopul de a atrage atenţia asupra importanţei screeningului cancerului de col uterin, de a creşte numărul femeilor care se duc regulat la controale medicale şi care conştientizează importanţa depistării precoce a cancerului.

“Conştientizarea importanţei derulării unui screening într-o societate şi implicarea autorităţilor locale, prin susţinerea acestor programe, este esenţială pentru reuşita unui astfel de proiect.

Este foarte important ca fiecare dintre noi să se implice atât cât poate, pentru o informarea corectă și consecventă despre riscul cancerului de col uterin, despre importanța înțelegerii de către femei a cauzelor bolii, despre metodele de prevenire disponibile.

Astfel, adresez un apel către toate autorităţile locale din judeţul Covasna, către medicii de familie, către marii angajatori, către preoţi de a sprijini acţiunile acestui proiect, prin încurajarea femeilor din grupul ţintă, şi în special din grupul vulnerabil, de a participa la testare, în vederea depistării precoce a cancerului de col uterin”, a declarat Sef Lucrări Dr. Cosmina Cristina UZUN, Manager Proiect.

Activităţile se desfăşoară în cadrul proiectului Program de prevenție, depistare precoce și tratament precoce al cancerului de col uterin, regiunea Centru (cod SMIS 138603) derulat de Spitalul Clinic Județean de Urgență Târgu Mureș în calitate de beneficiar, în parteneriat cu Universitatea de Medicină, Farmacie, Științe și Tehnologie „George Emil Palade” din Târgu Mureș.

Proiectul Program de prevenție, depistare precoce și tratament precoce al cancerului de col uterin, regiunea Centru are ca obiectiv creșterea accesului la servicii accesibile, durabile și de înaltă calitate, inclusiv asistență medicală și servicii sociale de interes general, prin organizarea de programe de sănătate si servicii orientate către prevenție, depistare precoce (screening) diagnostic și tratament precoce al cancerului de col uterin pentru 170.200 de femei din regiunea Centru, dintre care minim 50% aparțin grupurilor vulnerabile.

Manager Proiect

Şef Lucrări Dr. Cosmina Cristina UZUN

Mariana MOLDOVAN-NEGOIŢĂ

Expert IEC

Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Târgu Mureș

Str. Gh. Marinescu, nr. 50, Târgu Mureș, 540136

Telefon: +40-265-21 21 11 / Fax:0265-21 57 68

www.spitalmures.ro

Share:

Alte Anunturi